Friday, 27 February 2015

Backpacking KL- Thailand ~ Day 2 Ice Dome, Central Masjid of Songkhla,Trick Eye Museum,Greenway Night Market



Day 2 ~ 15 Februari 2015 Hatyai

Bangun pepagi dan Haq dan Azreen dah keluar merayap carik sarapan. 
Setelah semua siap, kita breakfast kat bilik aku beramai ramai. 
Menu hari nie adalah instant kopi, roti canai,murtabak, nasi putih, sosej segera ,sambal cili osem adah (oh kat mana nak carik wo..sodap nie).

Dah kenyang, kita check out dan tak lama lepas tu van pun datang. 
Dapat la jugak driver muda yang diinginkan tersebut
 ( harus la nak muda, nak drive 7jam malam-malam kot). 
Kami tinggal beg dalam van sepanjang hari. 
Kalau takde van, menangis jugak la nak mengendong backpack sepanjang hari.

Van dia…Perghhhh….fefeling artis kpop ok…
gler selesa..sedap…aircond sejukk..
Van untuk 10 orang, 6 orang masuk..memang lapannnng la kan..
Arghh….sukeerr. Kat Malaysia pun xpernah merasa van macam nie.

Dalam perjalanan kita singgah dulu office tour nie sebab ada yang pandai cakap Melayu kat sini katanya. Nak explain lagi plan kami hari nie. Bincang lagi la Adah dengan Apek nie. 
Macam biasa, diorang risau kitorang tak tau nak buat apa bila ada free time tu. 
Ah..usah risau, pandai la kami isi masa kat situ. Yang penting ada orang hantar. 
Beli tiket Ice Dome kat sini terus. 
Harga pun sama je beli kat Ice Dome 300 Baht. Menuju Ice Dome!

Sejuk dak? Berkabut kamera ok.

Kasut tu memang comel dengan ear muffler tu. Tapi kena pulang balik

Ice Dome rupanya terletak dalam Municipal Park dia. Dari sini boleh juga naik kabel car tengok patung Buddha kat atas bukit nun. Tapi plan kami cuma Ice Dome saja.

Tips
- Pakai kasut dan stoking siap-siap
- Kalau tak bawak kasut, boleh sewa boot kat sini dalam 100 baht..Ala-ala UGG gitu. Dapat ear muffler sekali. Dah keluar nanti, sila pulang jangan nak bawak balik kampong.
- Bawak mask sebab sejuk. Bibir pun beku seketika.
- Bawak extra sarung tangan. Ada je dia kasi pinjam, tapi kalau takut sejuk, bawak extra satu.
- Boleh beli tiket cable car 200 Baht ke puncak bukit. Tapi cuma ada tempat semayang dan patung Buddha tu je.

Nak masuk nanti dia ada kasi jaket dan sarung tangan. Tapi kalau ada bawak extra sarung tangan lagi baik la. Sejuk oi. Takde mask kan, muka & mulut pun dah macam luar kawalan. 
Al-maklum, duduk Muar biasa musim panas je memanjang.

Ada slide kat situ, time kami pegi tema zoo kot.
Semua pun binatang yang diukir dari ais. 
Paling sejuk dalam igloo tu la. Tak paham aku macam mana orang idop dalam igloo.
Hmm…kena pergi nie tempat ada igloo nie nak siasat.


Pingu..Pingu!

Pastu ada macam Istana Takeshi katanya..
macam maze sikit sebelum jumpa slide yang ada salji tu. 
Ohhh…time nie dah beku tahap ape dah aku…
sejuk mak aii..main slide pun sekali je..
Nak gumpal-gumpal snow pun xmampu dah. 
Kena praktis nie…nak berWinter di Busan nanti..hehehhe

Sebelum mula jalan-jalan dalam Ice Dome tu nanti ada photographer amek gambar, macam biasa. Kalau rasa muker masing-masing comel boleh beli gambar tu siap frame dengan harga 199 baht. Setelah selesai membekukan diri dalam Ice Dome, 
kita keluar dan sambung bergambar dengan Bear Pink, 
Penguin Besar,igloo kat luar.

Sambil menunggu budak-budak nie ke toilet, 
kami test tahap adventure diri dengan main apa ntah trail-trail nie. 
Tak tau la boleh main ke tak, takde orang marah pun kan so, kita panjat mana yang boleh. 
Lepas tu jumpa driver yang telah kitorang naikkan pangkat beliau jadi Manger Oppa kami…Hahaha…pun boleh kan…

Dia kata tempat makan Muslim kat atas tu je.
Moh ler kita masuk restoran and makan.
Kami masuk kedai 1st nie yang Muslim punya.
Setelah trauma semalam makan kat kedai tu mahal dan tak sedap, kita decide untuk guna teknik Gabung & Pecah! Iaitu order macam makan satu family pastu kita divide sama rata.
Menu kami adalah nasi putih, tomyam campur, telur dadar dan somtam 3 pinggan.
Bila makan nasi, diorang memang akan kasi sebakul ulam.
Oh,ulam kat Siam ranggup dan segar ok.
 Ada pucuk kangkung,timun, daun salem,kacang panjang dll.
 Lepas tu ada berjenis-jenis jeruk sayur.

Maaf gambar tak sempat snap dah licin

Ini cerita betul punya…setiap kali makan kami akan order somtam.
Sepanjang kat Thai, somtam kat sini la paling sedap sekali.
Dah habis licinkan 3 pinggan somtam tu,
boleh Dila patah-patah lagi kacang panjang letak dalam somtam.
Nak mintak lesung tapi segan la pulak. Hehehe

Makan kat sini semua berasa. Ada jugak lauk nasi campur yang lain, ayam percik pun ada.
Kenyang sudah, kita pun kira berapa baht nak bayar.
Dengan confident Adah cakap “ nok nasi”…hahaha, suka makcik tu dengar orang lain speaking Siam. Setelah berhari-hari dok Thai,
perkataan yang aku dapat tangkap adalah “hok” iaitu 6 & “koh” iaitu pulau.
hok je tau sebab apa-apa kira 6.
Waa…vocab dah bertambah 2 perkataan..

Masuk van & lambai-lambai orang luar fefeeling artis Kpop dalam van,
kita pergi ke Central Masjid of  Songkhla, the biggest one in Songkhla.
Tak jauh dari Ice Dome dalam 5 minit perjalanan.
Kami solat, rehat, charge bateri apa yang patut dan aku dah mula menelek peta Phuket.
Dah cuak dah tu sebab Phuket punya itineari esok aku yang buat, pastu plan secara kasar je.

Ha, antara benda yang best kat sini andalah kat setiap masjid dia ada water dispenser sejuk tu. Nyaman sekali bila minum.
Macam biasa, aku akan penuhkan botol mineral dengan air sejuk.
Ada jugak orang Malaysia nikah kat masjid nie.
Tapi mungkin kitorang sampai lambat sikit,
 kalau tak boleh tengok live tok imam nikahkan orang.

Depan Masjid Songkhla

Kat sini jugak kami terjumpa sorang budak perempuan dari Indonesia
dan dah duduk Thai 4 bulan kot, jadi cikgu kat madrasah mana ntah.
Nampak Adah, dia dengan yakinnya speaking Siam, tu kami ingat dia orang sini.
Rupanya orang Indon tapi dah fasih cakap Siam.
Cepat-cepat kami ambil gambar dengan dia sebab tuktuk dia dah sampai.
Dia pun pergi masjid melawat macam kami juga, dah pelancong namanya.
Siapa sangka boleh jumpa kawan baru depan masjid kat Thai?

Masjid Songkhla

Ambil gambar banyak-banyak depan masjid nie sebab cantik.
Bahagian depan masjid tu terbentang kolam air dengan pokok kurma sekeliling dia.
 Rumput baru nak tanam rasanya sebab tak siap lagi and kuning je.
Luas and besar sangat masjid nie.
Bila van ambil kami balik and pusing masjid untuk keluar,
baru perasan diorang ada parking bawah masjid, siap ada orang jual buah lagi.
Nasib baik tak nampak tadi, kalau tak membeli aje kami.

Persoalan Haq sepanjang perjalanan adalah
apakah flag yang warna purple yang kami perasan tu? 
Bukan flag Thailand tapi ada banyak je kat bangunan mana ntah. 
Kerajinan melakukan Googling memberitahu aku bahawa tu adalah sejenis royal flag.
Ini adalah personal flag untuk Princess Adityadhornkitikhun.

Macam nie kan flag yang kita nampak tu Haq?

Macam aku cerita yang kerabat Johor masing-masing ada flag sendiri.
Kat sini pun sama jugak.

Seterusnya kita ke Trick Eye Museum
 yang dibuka dari pagi sampai 9pm dengan harga tiket 500 baht. 
Trick Eye Museum nie sama seperti dalam museum2 lain jugak.
 Ada 2 floor dan dalam pukul 4pm nanti ada magic show. 
Lepas habis magic show boleh masuk balik ambil gambar sampai penat sebab dia satu bangunan. Lepas pukul 5 macam tu dah tak ramai orang dah. 
Kalau nak ambil gambar sorang-sorang tu memang clear la. 
Siap budak budak nie duduk atas charge handphone, 
transfer gambar semua sebab dapat wifi laju.

Aku dah pening-pening ubi dah lepas magic show yang tak berapa nak magic and awkward tersebut, aku duduk kat café je sambil charge handphone.
Masa nie night market dah mula kelihatan kat luar dah.

Lepas pusing seketika, kami kumpul balik and makan malam.
Halal food ada je.
 Antara menu makanan adalah nasi kuning ayam goreng, pulut mangga,mee sup dll.
Lepas tu kita solat dekat bilik solat yang dekat je dengan food court tu.
Kat luar negara lagi mudah dan banyak tempat solat banding
dengan certain shopping mall kat Malaysia, acaner tu?
Lupa nak cakap kami jumpa sesuatu yang pelik tapi best
 dalam toilet kat night market nie iaitu
 ada kolah air kecik dalam bilik air.
Memasing ambil gambar kolah nie, jakun seketika.

Lepas makan dan solat kita pusing night market nie.
Ada yang dalam bangunan, ada yang bawah khemah, ada yang open air.
 Macam-macam ada dijual dari kucing, benih pokok, jam, pakaian dll.
 Menanti pukul 9 untuk ke Phuket dengan manager oppa.
Terjumpa manager oppa masa tengah duduk-duduk.
Dia datang dengan isteri & anak dia.
Ceh, oppa sangat..hehe.
Dia kata kena tunggu satu lagi van sebab kena transfer van
and dia tak hantar kami ke Phuket. Alaaa…

Dekat pukul 10, baru van yang ditunggu sampai.
Lambat sikit kami tak kesah sebab perjalanan ambil masa dalam 6-7jam.
Jadi akan sampai subuh kat hostel Phuket, ok tu.
Lepas pastikan takde barang tertinggal lepas dia transfer bag ke van baru, perjalanan diteruskan.
Aku ingat kita menuju Phuket terus, rupanya dia singgah macam bas station sekejap berhenti.

Pastu salah sorang driver tu bukak pintu belakang mintak Dila beralih, dia nak duduk belakang.
Kami expect hanya kami berenam je dalam van tu ke Phuket sebab kita kan sewa satu van,
 ada pulak dia nak duduk sama.
Masing-masing buat muker tak puas hati giler, confuse, marah pun ada.
Alih-alih dia duduk depan balik.
Garang sangat kot muker kitorang..haha
Rupanya dia bawak masuk lagi 2 lelaki yang nak tumpang ke Phuket.

Maksudnya ada 4 orang lelaki termasuk driver dalam van tu
yang kena bersesak duduk sepanjang perjalanan ke Phuket.
 Ahh..nasib korang la. Sape kasi korang tumpang sekali.
 Aku quote notes Adah “ 3 kutu tumpang van”.

BERSAMBUNG KISAH HATYAI, 3 KUTU,PHUKET,TOILET 7E DALAM POST HARI ESOK (SEBAB DAH MASUK HARI SETERUSNYA)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...