Wednesday, 23 September 2015

4 Action Camera Terfemes di Malaysia. Mana Satu Pilihan Hati?

Sekarang nie tak travelling la kalau takde action camera kan? Ada banyak dah pilihan action camera yang ada sekarang. Tapi sebelum tu, apa itu action camera? Mengikut definisi BKB (BilaKakiBerjalan aka aku) action camera adalah kamera yang boleh merakamkan pelbagai aksi (berbasikal, berskuter,skydiving, snowboard, snorkeling dll) dalam pelbagai keadaan dengan kamera yang kecik atau kompak.

Disini aku senaraikan 4 action cam yang selalu menjadi sebutan ramai orang. Mari kita bandingkan dan pilih mana yang sesuai dengan keperluan dan kehendak korang. Aku present ikut poin C.A.P.E iaitu C (camera feature), A (accesories), P (price), E (ease of use). Poyo tak come up dengan akronim ciptaan sendiri? Muahaha..

1) RD 990


Camera buatan RedLeaf Technologies ni adalah camera yang aku pakai sekarang. Nak tengok kualiti gambar dia boleh tengok gambar yang ada widelense, tu gambar dari RD 990 aku la tu. 

+ Camera Feature

- Wide Lens = 170 degree wide angle
- Ketahanan Bateri = removable bateri , 120 minute recording
- Memori = 32 GB
- Waterproof = 60 meter (With housing)
- Video quality =  full HD sehingga 1080p
- Picture quality = 12 MP, Time Lapse 0.5 to 60 seconds, Burst photo 7 frames/second
- Mic = built in
- LCD screen = Nil
- Connectivity = ActionCam 990 
- WIFI = Built-in WIFI
- Berat = 90g

+ Accessories

- Provided = USB, waterproof casing, 2 bateri,banyakkkk lagi

+ Price

- RM 350
- search di Lazada

+ Ease of use

Untuk tengok macam mana rupa camera ni, tengoklah video RD 990  nie.


p/s Aku letak RD 990 nombor satu sebab aku pernah guna kamera ni. Dah tahun 2016, banyak jenama kamera yang baru malah lagi femes. Actioncam yang bawah-bawah ni semua masih relevan dan jadi pilihan orang Malaysia.

2) SJCam (SJCam OfficialWebsite)



Edisi SJCam terbaru adalah SJCAM SJ5000 2k Gyro Wifi 2.0 dengan beberapa penambahan baru dari SJCam SJ5000 yang biasa kita kenal.

+ Camera Feature

- Wide Lens = 170 degree wide angle
- Ketahanan Bateri = removable bateri , 80 minute recording
- Memori = 32 GB
- Waterproof = 30 meter (With housing)
- Video quality =  full HD sehingga 1440p
- Picture quality = 12 MP, Time Lapse 0.5 to 60 seconds, Burst photo 7 frames/second
- Mic = built in
- LCD screen = Ada ( takde touch function)
- Connectivity = SJCam Zone
- WIFI = Built-in WIFI, Bluetooth remote control
- Berat = 58g

+ Accessories

- Provided = USB, bateri,banyakkkk lagi

+ Price

- $149 = lebih kurang RM 652
- search harga di Lazada

+ Ease of use

Untuk tengok macam mana rupa camera ni, tengoklah videoSJCam SJ5000 first look nie.


3) Xiaomi Yi Action Camera (Offical Yi Action Cam Website)

Kamera ini masih belum boleh dibeli dari Mi Malaysia iaitu official store untuk jenama Xiaomi (setakat ni phone dan barang-barang lain saja ada). Tapi boleh dibeli kat Lazada dan tempat-tempat lain.

+ Camera Feature

- Wide Lens = 155 degree Ulra wide angle
- Ketahanan Bateri = removable bateri , 2 jam recording
- Memori = 64 GB
- Waterproof = 40 meter (With housing)
- Video quality =  full HD sehingga 1080p
- Picture quality = 16 MP, Time Lapse 0.5 to 60 seconds, Burst photo 7 frames/second
- Mic = built in
- LCD screen = Ada ( takde touch function)
- Connectivity = Yi Action apps
- WIFI = Built-in WIFI, Bluetooth remote control
- Berat = 226g

+ Accessories

- Provided = USB, bateri,selfie stick (travel pack)

+ Price

- range harga RM 399
- search harga di Lazada

+ Ease of use

Untuk tengok macam mana rupa camera ni, tengoklah video GoPro vs Yi Camera ni.


4) GoPro (Official GoPro Website)

As of today, GoPro latest edition adalah Hero4 Session.
+ Camera Feature

- Wide Lens = Super Wide View
- Ketahanan Bateri = Built-in bateri, 2 jam recording
- Memori = 64 GB
- Waterproof = 10meter (No housing needed)
- Video quality =  full HD dari 720p,1080p sehingga 1440p
- Picture quality = 8MP, Time Lapse 0.5 to 60seconds, Burst photo 10 frames/second
- Mic = Dual mic
- LCD screen = Nil
- Connectivity = GoPro apps, Smart remote
- WIFI = Built-in WIFI, Bluetooth
- Berat = 74g , 50% lebih kecil dan 40% lebih ringan dari Hero4

+ Accessories

- Provided = Tak semua ada, tapi takla togel kamera ni. Ada USB, charging cable, frame, adhesive mount, lock plug, mounting buckle

+ Price

-$ 399.99 = lebih kurang RM 1748.08
- search harga di Lazada

+ Ease of use

Untuk tengok macam mana rupa camera ni, tengoklah video dari Gopro ni. Tutorial semua ada kat channel diorang.

So....

Soalan biasa berpusing-pusing dalam fikiran masa nak buat pilihan adalah:-

1) Soalan : Nak pilih camera mana?
Jawapan : Ikut keperluan korang. Diulangi keperluan, bukan kemahuan. Sebab kalau yang mahu, pastinya yang terbaik, terhebat, terbest. Sebaliknya, ikutlah keperluan korang iaitu tersesuai (ada ke perkataan ni?).

2) Soalan : Nak beli kat mana?
Jawapan: Online store macam Lazada, Groupon dll. Official store macam Mi Malaysia, Instagram dan Facebook Page pun ada. Mudah, Lelong, Ebay pun ada.

3) Soalan : Kalau dah dapat jawapan untuk soalan 1) dan 2) apalagi nak consider?
Jawapan: Boleh percaya tak seller tu, warranti ada tak, best deal tak, aksesori free apa dia offer

4) Soalan : Semua dah ok. Nak beli tak?
Jawapan : Ikut ko lah labu. Penat je research bagai tapi tak beli pun. Tak nak pakai, meh kasi aku.

Sekian, selamat membeli dan pakai action cam korang!

3 comments:

  1. Replies
    1. kamera loh bukan action camera..sila tunggu appreciation post utk kamera yg penah aku pegang..hehe

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...