Tuesday, 15 September 2015

3 Website Online Cuci Gambar Photobook

Setelah balik dari travelling, selain penuh pengalaman baru dan kulit sedikit tan (kalau korang stok cerah-cerah la kan), memory card yang dibawa balik juga full. Aktiviti tengok gambar adalah sangat best dilakukan untuk mengenang memori berjalan.

Tapi bayangkan tiba-tiba memory card corrupt ( Done), atau external hardisk terjatuh dan tak dapat recover ( Done), handphone masuk air ( Done) dan korang tak sempat tengok, transfer, apatah lagi cuci gambar tersebut., kan dah takde kenangan nak tunjuk kat anak cucu nanti.

Perghhh....sakitnya tuh nak tengok gambar balik. Bukannya boleh balik Korea ke, Thailand ke semata-mata nak ambil gambar yang sama kan? Kalau boleh pun, feels dah lain. Oleh itu, antara cara yang baik untuk abadikan kenangan korang adalah buat PhotoBook.

Apa itu Photobook? 

Photobook adalah buku yang penuh dengan gambar yang korang boleh edit, susun ikut suka sendiri. Lagi seronok dari cuci gambar satu-satu dan letak dalam album (walaupun aku still suka buat macam ni jugak).

Photobook boleh dibuat ikut tahun,atau negara korang pergi. Dan boleh letak more than 100 pages per photobook. Photobook akan simpan semua kenangan travel korang dan paling penting, hanya ada satu didunia, eksklusif gitu.

Kenapa Buat Photobook Best?

- website ni selalu buat promotion,diskaun,voucher
-terurus, gambar tak bersepah satu rumah
-unik, ada satu je kat dunia ( nak buat banyak copy pun boleh)
-boleh buat hantaran (ok, yang nie aku punya idea..haha)
-promotion  price boleh jumpa kalau selalu jenguk website sale
-boleh edit bila-bila masa (online or offline) sebab dia ada software editor sendiri
-boleh letak macam-macam sticker, background, border bagai macam buat scrapbook

Photobook boleh juga dibuat dikedai gambar biasa, tapi memang mahal. Jadi, hari ni aku nak kongsikan 3 kedai gambar untuk buat photobook dengan cepat, lawa dan yang paling penting murah.

3 KEDAI GAMBAR ONLINE UNTUK BUAT PHOTOBOOK

1.Pixajoy.com.my
Pixajoy

Update: Ada aku buatkan tutorial dan contoh photobook aku di Post Ini

2.Photobook Malaysia
http://www.photobook.com.my

3. Photobookmart
http://www.photobookmart.com.my

Extra Tips :-

- Rajinkan diri selak Lazada atau Groupon sebab selalu ada sales dan diskaun.
- Subscribe emel diorang. Kadang-kadang dia email je promotion diorang.

Jadi, soalan terakhir..aku dah buat belum photobook dok sibuk-sibuk suruh orang buat?
Mestilah...belummm..Hahaha,menangguh je kerja dia.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...