Friday, 20 February 2015

Tutorial Rotate Video Guna VLC & Save



Setelah merakam video masa travel, harus lah excited nak tengok video.

Sekali video tu semua terbalik, maka kalau tak nak patah tengkuk sebab nak tengok video, kena lah kita rotate video tersebut.

Ini adalah salah satu cara nak rotate video menggunakan VLC.

Cara ini adalah PERCUMA, mudah dan boleh save terus video baru anda. Seperti biasa, download software VLC dulu jika belum ada. 

Download VLC here.

Ikut 9 langkah mudah dibawah.
  1. Right click video - Open as VLC
  2. Tools - Effects & Filters
  3. Video Effects - Geometry - Transform - Rotate by 180 - Close
  4. Tools - Preference - Show Setting - All - Stream Output
  5. Sout Stream - Transcode - tick Video Transformation Filter - Save
  6. Media - Convert / Save - Add - Pilih video - Open
  7. Convert / Save drop down pilih Convert - Browse destination nak save video - Rename video - Save - Start
  8. Streaming sampai habis video di convert. Lagi panjang video tu, lagi lama masa untuk convert. Tengok dalam folder ada tak video tadi lepas habis streaming.
  9. Kalau dah ok, tekan Tool - Preference - Reset Preference - Ok
Done!
Video anda telah dirotate dan disave kan.

Selamat beramal ye.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...